Što je to ljupko, premreženo biciklima, obojeno tulipanima,

utabano klompama i pogonjeno vjetrenjačama iz obližnjih

prigradskih mjesta? Nizozemska prijestolnica,

 krcata muzejima i kanalima, grad koji spaja nespojivo,

i duboku žalost i iskričavu radost, grad u koji se lako zaljubiti.

 

 

Amsterdam je grad poznat kao „Venecija sjevera“ s otprilike 160 kanala koji ga dijele na 90 otočića. Također,  imaju jaaaako veliku zračnu luku u kojoj smo se uspjeli više puta izgubiti dok smo tražili izlaz, a kada smo ga pronašli, zaputili smo se vlakom do Zandaama, malog grada pored Amsterdama u kojemu smo bili smješteni.

Gradske četvrti Nieuwe zjide (New side) i Central Canal Ring jednostavno vas mame u šetnju, osobito potonji. Tamo se nalazi jedan od glavnih trgova u Amsterdamu: Dam. Na njemu se, među ostalim, nalaze skulptura National Monument sagrađena u počast žrtvama Drugog svjetskog rata te kraljevska palača u kojoj povremeno živi nizozemska kraljevska obitelj.

 

Ulica Nes i crkva Krijtberg.
Foto: Irena Humar Dobrić

 

Nes je jedna od najstarijih ulica u Amsterdamu. Naspram trga Dam, na kojem je sve puno od posjetitelja, ulica Nes puno je mirnija. Ona je također dom nekoliko kazališta. U blizini se također nalazi i trgovački centar Magna Plaza te Niuewe Kerk (Nova crkva).

Begijnhof je maleno dvorište unutar niza kuća i dviju crkava u kojem je živio red časnih sestara. Blizu se također nalazi i crkva Krijtberg.

GRAD BICIKALA I TULIPANA

Divno je provesti jutro u dijelu grada Oude Zijde (Old side). Tu se od značajnijih znamenitosti nalaze tvrđava Waag – nekada dio gradskih zidina, crkve Zuiderkerk i Oude Kerk (stara crkva) te trgovi Niuwemarkt i Waterlooplein.

 

Ljupki krovovi i dah starine.
Foto: Maša Dobrić

 

Oude kerk – Stara crkva.
Foto: Irena Humar Dobrić

 

Zanimljivo, u gradu ima manje cesta za automoble nego što je uobičajeno te se većina ljudi koristi biciklima za odlazak na posao, u dućan, u školu… Također se i svako malo mogu pronaći ogromna parkirališta bicikla te je cijeli grad prilagođen njihovoj vožnji: cijeli je grad premrežen biciklističkim stazama što isto tako doprinosi kvaliteti zraka te manjem udjelu štetnih plinova.

 

Popularni amsterdamski bicikl.
Foto: Irena Humar Dobrić

 

Volite li kružne oblike i vodu? Ako je odgovor potvrdan, East i West Canal Ring pravo su mjesto za vas. Oni se, pogađate, sastoje od kružnih kanala preko kojih vode mostovi. Uz kanale se nalaze niže zgrade karakteristične za Amsterdam, često s neobičnim zaobljenim krovovima. Također mnoge na krovu imaju i malenu kuku. S obzirom na to da su stubišta u tim zgradama jako uska, nekada se namještaj objesio o špagu te podizao kroz prozor uz pomoć te kuke.

Sve je bilo ljupko i zanimljivo: i trg Rebrandtplein sa svojim spomenikom okruženim malom vojskom kipova oko njega kao na njegovoj poznatoj slici, i trg Bloemenmarkt koji je s mnogobrojnim cvjetnim štandovima vrlo sličan zagrebačkom Cvjetnom trgu. Najčešći je cvijet, dakako, tulipan, jedan od zaštitnih znakova Nizozemske. U West Canal Ringu također se nalaze Wester Kerk i Noorden Kerk (zapadna i sjeverna crkva). Još je jedna zanimljivost da se u Amsterdamu, među ostalim, mogu pronaći sjeverna, zapadna, južna, stara i nova crkva, no ne postoji istočna crkva.

LIJEP I ZANIMLJIV I PO KIŠI

Kad vas u Amsterdamu dočeka kiša, nije to ništa neuobičajeno  u ovo doba godine i ne bi vas trebala,navesti da propustite priliku razgledati grad. Jedan od boljih načina za upoznavanje Amsterdama svakako je brodom ploveći mnogobrojnim gradskim kanalima. Odatle se pružaju lijepi pogledi na nizove kuća, ali i znamenitosti poput tornja Montelbaanstoren i crkve sv. Nikole.

 

Pogled s broda na niz kuća uz kanal.
Foto: Maša Dobrić

 

Nakon izlaska iz broda, kako smo prolazili dijelom grada New side, još smo jednom pogledali dvorište Begijnhof (prošli je put već bio mrak kad smo došli do njega) te smo otišli u trgovački centar Magna plaza.

U naselju Museum quarter, ne biste vjerovali, nalazi se velik broj muzeja. Tu se može pronaći Van Goghov muzej čiji stalni postav broji oko 200 slika i 550 crteža te mnoga pisma Van Gogha njegovu bratu. Rijskmuseum je pak najveći muzej u Amsterdamu, ali i cijeloj Nizozemskoj: dom je mnogih velikih umjetničkih dijela te države.

Rijsk museum, najveći nizozemski muzej izvana
Foto: Irena Humar Dobrić

 

VJETRENJAČE, NIZOZEMSKE KLOMPE,  MUZEJ ANNE FRANK I MOJ PRVI KONCERT

Jedna od asocijacija na Nizozemsku sigurno su i vjetrenjače. Nekada ih je bilo na tisuće, no s obzirom na to da se njihova upotreba smanjila, tako je i broj očuvanih vjetrenjača manji. U samom ih Amsterdamu baš i nema, ali čim se malo udaljite od grada, moći ćete ih pronaći. U mjestašcu Zaanse Schans, primjerice, osim vjetrenjača mogu se pronaći i drugi zanimljivi sadržaji: postoji mali muzej tradicionalnih nizozemskih klompi, u kojem se može naučiti i kako se one izrađuju.

Nizozemske vjetrenjače i mnoštvo šarenih klompica.
Foto: Irena Humar Dobrić

 

Osim toga, mogle su se probati razne vrste sireva, primjerice s lavandom, a također smo i sami napravili svoju vruću čokoladu.

 

Maša, sam svoj majstor. I kad je riječ o vrućoj amsterdamskoj čokoladi!
Foto: Irena Humar Dobrić

 

U Amsterdamu smo, dakle, ne možemo ne izreći dojmove o muzeju Anne Frank, djevojčice čiji je dnevnik zapis jednog okrutnog vremena i upozorenje za sve naraštaje i budućnost koja ne bi više smjela uništavati  ničija djetinjstva. Muzej se nalazi  na mjestu gdje su se dvije godine skrivale njezina obitelj i još jedna židovska obitelj sve dok ih nisu pronašli nacisti.

 

Rukopisni dnevnik kojim je jedna djevojčica ostavila potresno i upozoravajuće svjedočanstvo čovječanstvu.
Foto: Anne Frank Facebook

 

Tu se može pronaći i originalni dnevnik isto kao i mnogi dokumenti vezani za obitelj Frank, isječci iz dnevnika te intervjui preživjelih.

Naša zadnja aktivnost u Amsterdamu bio je koncert benda Vampire Weekend. S obzirom na to da  je to bio prvi koncert  vaše novinarke na kojemu je ikada bila, bilo je odlično i jako glasno.

 

Prvo koncertno iskustvo naše novinarke.
Foto: M. Dobrić, arhiva

 

Svidio bi se i vama Amsterdam: poprilično je šarmantan sa svojim kanalima, mostovima, kućicama i, dakako, svugdje prisutnim biciklima – ne možete se ne zaljubiti u nj. Zasigurno jedno lijepo iskustvo. Budete li u prilici, svakako ga posjetite.

Maša Dobrić, 6.c, tekst i foto