Humanitarna organizacija Zajednica Susret pokrenula je

u zagrebačkim školama kampanju pod nazivom Neću biti ROBooT

organizirajući, među ostalim, i učeničke debate radi posvješćivanja

sve raširenije ovisnosti o tehnologiji, odnosno mobitelima.

 

Kaštelanke pobijedile cesarice: naravoučenije (iliti pouka):

Društvenim mrežama unatoč, nikad ne podcjenjujte

moć govorenja uživo!

 

Zagreb, 6. 12. 2019. – Na blagdan Sv. Nikole u Osnovnoj školi Jure Kaštelana na zagrebačkoj Savici održana je debata pod nazivom Neću biti robot. Sudjelovale su učenice Osnovne škole Jure Kaštelana (negacijska skupina) i učenici Osnovne škole Augusta Cesarca (afirmacijska skupina). Rasprava je bila na tezu Uporaba društvenih mreža prihvatljiva je za osobe mlađe od 14 godina. Prisutni su bili poznati komunikolog Danijel Labaš i profesori iz drugih škola koji su bili članovi prosudbenog povjerenstva.

 

Znate li što je nomofobija i kako se manifestira?

Izraz dolazi od fraze no mobile. To je strah od gubitka mobitela:

tresu vam se ruke, vrti vam se u glavi, teško dišete…

Na trenutak pomišljate sve najgore jer ste izgubili online vezu

sa svijetom… Preispitajte se niste li i vi nomofobični!

 

Na kraju pobjedu odnosi skupina koja se bolje snašla, a to je bila negacijska skupina koju je činio tročlani tim učenica Osnovne škole Jure Kaštelana. Za njihovu pripremu zaslužne su mentorice psihologica Elena Boljkovac i profesorica hrvatskoga jezika Ana-Marija Šipoš. Valja istaknuti – iako je afirmacijska ekipa bila vrlo dobro pripremljena, spretnost i prirodnost govora naše debatantice Marije Račić, 8. c (koja je ove godine sasvim neslučajno i zamjenica glavne urednice Čarobne frule), donijele su prevagu.

Što se tiče nagrade, pobjednice su imale dvije opcije: pogledati predstavu Sladoled Kazališta Gavran u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog ili pak Trubadura, operu u Hrvatskom narodnom kazalištu. Pogađate, sladoled je pobijedio.

Bianca Sakan, 6. b, naslovna slika: fotokolaž sa službenim plakatom (SM)