Ekokreativci, danas je vaš dan! I znamo da ste bili vrlo aktivni,

od nižih razreda koji su izrađivali lijepe crteže, do viših razreda

koji su pisali pismo planetu Zemlji ili pak snimali jednominutne govore.Zagreb, 24. travnja 2020. Dan planeta Zemlje svake se godine osobitim marom obilježava u Osnovnoj školi Jure Kaštelana jer je ona, dakako, međunarodna ekoškola, i to s dijamantnim statusom. Ove je godine zbog pandemije, a i zbog potresa, obilježavanje bilo stresnije nego inače, no ipak nismo propustili ostaviti svoj trag ekološke osviještenosti. A koliko su učenici OŠ Jure Kaštelana bili uspješni u obilježavanju Zemljina rođendana, čiji se datum poklapa s rođendanom prvog autorskog djela hrvatske književnosti: spjeva Judita Marka Marulića, i to i u ovakvu obliku online škole, čitatelju i klikatelju na prosudbu!

 

Važnost recikliranja uviđamo od najranije školske dobi!
Foto učeničkih radova: Jasna Ilijaš-Zergollern

 

Učenici PB-a s učiteljicom Jasnom Ilijaš Zergollern promišljali su o Danu planeta Zemlje i nastali su krasni likovni radovi s ekološkom porukom.

 

Važnost poštovanja prema svim živim bićima i prirodi u kojoj živimo treba isticati od najranije dobi. To se u zagrebačkoj Osnovnoj školi Jure Kaštelana dobro zna!
Foto učeničkoga rada: Jasna Ilijaš-Zergollern

 

Učenici šestih razreda s učiteljicom Sanjom Miloloža ostvarili su multimedijski projekt uz ulomak znanstvenofantastičnoga romana Ljubičasti planet. Pod pretpostavkom da je na planet Zemlju došla Svemirska nadzorna služba kako bi ju spasila od neodgovornih stanovnika, dakle nas ljudi, učenici su se postavili u ulogu predstavnika ljudske civilizacije i obratili joj se.

 

Interaktivni pano šestaša uz Dan planeta Zemlje.
Foto: Sanja Miloloža

 

Snimali su svoje jednominutne govore koji su postavljeni na interaktivni digitalni pano (padlet). Kako ti govori zvuče, pa čak i izgledaju, možete provjeriti ovdje.

Očito je, dakle, da su ekološku osviještenost pokazali su i mali i veliki naši učenici. Nažalost, to se ne može reći za neke nepoznate posjetitelje školskog dvorišta koji su ostavili razbacano smeće iz prevrnute kante.

 

Bez komentara.
Foto: Jasna Ilijaš-Zergollern

 

 

Neki su posjetitelji školskoga dvorišta premalo učili o ekologiji.
Foto: Jasna Ilijaš-Zergollern

 

Nadajmo se da takvih prizora više ubuduće neće biti! 


Lucijan Edenlandski, Oka Otonijić, foto: Jasna Ilijaš Zergollern i Sanja Miloloža