Globalni prosvjed za klimu, a protiv neprirodnih klimatskih promjena

uzrokovanih  djelovanjem najopasnijega organizma na planetu Zemlji –

čovjeka, istodobno u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu  

 

U petak, 20.rujna 2019. i Hrvatska se pridružila globalnom prosvjedu za klimu, i to protestnim okupljanjima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Ideja za globalni prosvjed nastala je kada je Greta Thunberg, 16-ogodišnja švedska aktivistica za klimu, prije godinu dana inicirala pokret mladih za klimu.

Mladi za spas planeta Zemlje i njegove prirodne klime.
Foto: Petra Popović

 

U Zagrebu su se na Europskom trgu našli osnovnoškolci, srednjoškolci, studenti pa i odrasli, od kojih su neki poveli i svoju djecu.

 

Koliko mudrosti treba za čitanje s razumijevanjem? Ne budimo kao dinosauri!
Foto: Petra Popović, 8. b

 

Svi oni došli su sa zajedničkim ciljem – probuditi svijest o klimatskim problemima i potaknuti političare da poduzmu određene mjere u svrhu sprečavanja još veće ekološke katastrofe.

I stariji naraštaji žele bolju klimu za sebe i one koji iza njih dolaze. Kaže se da na mlađima svijet ostaje. Ali kakav?
Foto: Petra Popović, 8. b

 

Prosvjednici su s Europskog trga preko Trga bana Josipa Jelačića krenuli na Markov trg. Na putu do Trga pridružilo im se još ljudi, a prosvjednici su uzvicima:,,Vrijeme je sad!” ,,Eko, ne ego!” i ,,Vruće nam je!” privukli pažnju mnogih, pa i turista koji su ovamo došli i, između ostalog, zbog prirodnih ljepota, koje bi u budućnosti mogle biti uništene ako se nešto ne poduzme. Na to su prosvjednici i pokušali ukazati.

 

Prosvjednici ispred crkve sv. Marka
Foto: Petra Popović, 8. b

 

Na pozornici ispred crkve sv. Marka govore su držali članovi Zelene akcije, Prijatelja životinja, WWF-a, Fridays For Future Croatia, a jedan od govornika bio je i glazbenik Darko Rundek.

Na Markovu trgu se, osim crkve sv. Marka, nalaze i Hrvatski sabor, Vlada Republike Hrvatske i Ustavni sud pa je zato glavni dio prosvjeda održan upravo tamo.

Ne, nije nam svejedno gori li Amazonska prašuma, nije nam svejedno što u zemlji vječnoga leda led više nije vječan… Eko, ne ego!
Foto: Petra Popović,, 8. b

 

Govornica iz Zelene akcije prozvala je ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića kojega je nazvala ,,ministrom fosilnih goriva” te je spomenula da je Zelena akcija nekoliko puta tražila da ministar podnese ostavku.
Darko Rundek poručio je da trebamo sjesti i informirati se o pravim mjerama.

 

KLIMAva vam politika, STOP – samo su neki od brojnih transparenata ekološki osviještenih prosvjednika.
Foto: Petra Popović, 8. b

 

Međutim, na prosvjedu se nije samo govorilo, već se i plesalo i pjevalo, a Himna generacije Dubioze kolektiv, Zašto praviš slona od mene Dine Dvornika i Život nije siv Mije Dimšić samo su neke od tih pjesama. Govornici su pozvali sve, a pogotovo učenike i studente, da reagiraju, prošire poruku i pomognu cilju cijeloga ovog pokreta. Moramo razmišljati o svojoj budućnosti te budućnosti generacija kojima ostavljamo ovaj svijet dok nije prekasno.

 

NE foslinom kapitalizmu koji ubija ljude i zemlju!
Foto: Petra Popović, 8. b

 

Što nas je više, jača naš utjecaj i veća je mogućnost da nas političari saslušaju i poslušaju te da poboljšamo, a u budućnosti i spasimo svoj i život svih živih bića. Sve je više ekoloških katastrofa, od požara u Amazonskoj prašumi do uragana, a za to vrijeme u Omišlju se gradi plutajući LNG terminal koji bi vrlo lako mogao onečistiti more i uništiti morske organizme. Nije li onda potpuno razumljiv slogan EKO, ne EGO!?

 

Petra Popović, 8. b, tekst i foto

Foto naslovnice: Zoran Miloloža