Učiteljica Vesna Starešinić sudjelovala je na stručnome usavršavanju

organizacije Intercultural Iceland za Erasmus+ projekte pod nazivom

Trening osposobljavanja za osjetljivost na migracije,

svakodnevni rasizam, diskriminaciju i različitost sa strategijama

za podučavanje ovih pitanja različitim dobnim skupinama 

 

Trening za europske projekte Erasmus+ koncepta održan je od 22. do 29. rujna 2019. u islandskome gradu Borgarnesu. Radni jezik bio je engleski. Na treningu su sudjelovali učitelji iz Njemačke, Grčke, Italije, Francuske i Hrvatske, dok su trenerice bile iz Islanda (sociologinja Guðrún Pétursdóttir) i Ujedinjenoga Kraljevstva.

Ciljna skupina  bile su škole i druge relevantne obrazovne organizacije poput obrazovnih udruga koje žele da njihovi nastavnici/treneri budu svjesni i osjetljivi u odnosu na stereotipe, predrasude, diskriminaciju i inkluziju i da znaju kako se baviti tim problemima sa svojim učenicima / djecom, mladima i odraslim osobama koji pripadaju tim skupinama.. Strukturirani tečaj bio je namijenjen organizacijama koje žele razviti vodeću praksu u sektorima prethodno navedenih područja i imaju jasne ciljeve i strategije za poboljšanje komunikacijskih kompetencija i interkulturalnih kompetencija svojih mladih (i starijih) učenika koristeći se dobro strukturiranim i kreativnim metodama zajedničkoga učenja. Tečaj je također bio koristan za nevladine organizacije ili javna tijela koja žele ponuditi antirasističku ili antidiskriminacijsku obuku.

Metodologija: Program treninga bio je više praktične nego teorijske naravi i zahtijevao je puno i aktivno sudjelovanje. Glavne metode bile su suradničko učenje, razne aktivnosti neformalnoga obrazovanja poput igara uloga, simulacija, rasprava i praktična djelovanja. Predavanja su bila kratka i odvijala su se između aktivnosti. Ključni je cilj bio učenje činjenjem (learning by doing).

 

Ciljevi treninga poticati polaznike/učenike svih dobi unutar obrazovnih organizacija da

  • postanu otvoreni, kritični i aktivni građani
  • nauče živjeti i raditi s drugima i nauče cijeniti različitost općenito
  • učenici postanu središte učenja i da se ojačaju i cijene različite sposobnosti i kompetencije
  • nastavnici/treneri postanu osjetljivi na pitanja poput stereotipa, predrasuda, diskriminacije, isključenja i rasizma;
  • nastavnici/treneri nauče strategije podučavanja i rasprave o tim pitanjima za različite dobne skupine;
  • nastavnici/treneri nauče kako stvoriti povjerljivo i sigurno okruženje za učenje.

 

Očekivani ishod programa jesu socijalno i interkulturalno osjetljivi učitelji i treneri koji mogu aktivno provoditi strukture i rasprave o osjetljivim pitanjima na kooperativan i neprijeteći način služeći se novostečenim metodama. Učitelji/treneri  također su pripremili pripreme za nastavu/trening za odgovarajuće skupine učenika kojima se bave/predaju.

 

Vesna Starešinić, dipl. uč. RN, učitelj mentor

foto: arhiva V. Starešinić