Ravnatelj škole Krešimir Supanc, profesor Marko Jašek i profesorica

Sanja Miloloža vrlo su uspješno predstavili OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba

u Omišu na državnome skupu posvećenom 100. obljetnici rođenja

velikoga poljičkog pjesnika po kome naša škola nosi ime.

 

Ravnatelj se uvodnim pozdravnim govorom obratio cijenjenomu skupu, predstavio našu školu prigodnim riječima i naveo školske projekte u vezi s Jurom Kaštelanom realizirane u vrijeme njegova mandata i s njegovom punom podrškom.

 

Suradnja učenika likovnjaka i učenika tehničara – slagalice (puzzle) s Kaštelanovim portretom.
Foto: Svjetlana Seljanec-Savković

 

Profesorica Miloloža prvo je predstavila školski projekt Jure Kaštelan iz 2017./2018. ističući osobito poveznice likovne kulture (voditeljica prof. Dubravka Đuretek-Šuper) i tehničke kulture (voditeljica prof. Svjetlana Seljanec-Savković): crtanje portreta Jure Kaštelana i izradba drvenih slagalica s Kaštelanovim likom, ali i razredni projekt tadašnjega 6. a čiji su učenici osmislili novčanicu s Kaštelanovim likom.

 

Beskonačna je vrijednost vremena djetinjstva provedenog u OŠ Jure Kaštelana, a serijski broj 504030201 označuje ocjene (sumativno vrednovanje), a nule u broju formativno vrednovanje.
Foto: Sanja Miloloža

 

 

Drugi dio izlaganja profesorice Miloloža odnosio se na predstavljanje Čarobne frule i njezine promjene iz dugogodišnje tiskane u digitalnu formu, navodeći važnost uloge njezinih prethodnica Mace Tonković i Suzane Plevnik.

 

23 godine tiskane Frule i zadnji 25. tiskani broj SPECIJAL
Fotokolaž: S. Miloloža

 

 

Tri godine digitalne Frule, dvije državne smotre. Treća Frula redizajnirana.
Fotokolaž: S. Miloloža

 

 

Profesorica Miloloža je zatim predstavila zbornik Evo ti vode, jablane moj! koji je uredila u suradnji s profesorom Markom Jašekom i profesoricom Dubravkom-Đuretek Šuper, ističući kako je knjiga jedinstven proizvod koji povezuje učeničku i učiteljsku kreativnost riječju, glazbom i slikom. Istaknula je ulogu profesorice Ivanke Herak koja je školi dala ime još davne 1990. godine. Sudionici skupa mogli su vidjeti i likovne radove s izložbe Kaštelanovih portreta pod imenom Spomen stiha autorice Ive Miloloža koji su nastali prije sedam godina u sklopu obilježavanja 45. obljetnice škole, a koji su objavljeni i u zborniku.

 

Radovi s izložbe u zborniku.
Foto: S. Miloloža

 

Zadnji dio izlaganja zagrebačkog kaštelanskog trija pripao je profesoru Marku Jašeku koji je predstavio svoj umjetnički rad sa zborom, tri objavljena nosača zvuka zbora Kaštelanci, nominaciju za nagradu PORIN 2018. godine te konstantno sudjelovanje zbora na festivalima, nagradu za najbolji aranžman pjesme Moja škola (M. Jašek – Z. Jašek), školske himne na Kninfestu 2010., ali i zadnje tri godine zaredom sudjelovanje na Hrvatskom dječjem festivalu (2017. Obojena dječja pjesma – M. Jašek – S. Miloloža – Z. Jašek, solo: Lana Pereža i Lucija Duvnjak; 2018. Staromodni šalabahter, M. Jašek – S. Miloloža – Z. Jašek, solo: Lucija Duvnjak; 2019. Rođendanska, M. Jašek – S. Miloloža – Z. Jašek, solo: Lukrecija Vekić).

 

Tijekom izlaganja poslušali smo i četiri pjesme Kaštelanaca: himnu Moja škola, Od snova i kamena, Svijet kaštelanaca te kao zadnju, najnoviju pjesmu s demo snimkom i solo vokalom Lane Pereža, 8. aPjesmu živom pjesniku (M. Jašek – S. Miloloža – Z. Jašek).

Publika je bila vidno zainteresirana, ne skrivajući oduševljenje našim kreativnim proizvodima, a ponos naših predstavljača pred našim štandom u kongresnoj dvorani – također je bio neskriven.

Vjerujemo da će kvalitetna i kreativna suradnja naših učenika i učitelja, uz jaku ravnateljevu potporu, i dalje biti prepoznatljiva i specifična za OŠ Jure Kaštelana.

Oka Otonijić, foto: Sanja Miloloža