Članovi Učeničkog ekoodbora s voditeljicom pedagogicom Zdravkom

Ciglenečki izrađivali su na prvi dan proljeća u Knjižnici Savica  hotel

za kukce, a predavanje i radionicu vodile su članice udruge Zeleni klik.

 

Volite li leptire? A bubamare? Vjerujemo da volite. One zajedno s pčelama, osama, vretencima, bogomoljkama pripadaju velikoj skupini životinja koju nazivamo kukcima. Ima ih nešto više od milijun različitih vrsta. Najbrojniji su razred velike grupe člankonožaca i obuhvaćaju više vrsta nego sve ostale životinjske skupine zajedno, mogli smo pročitati na Wikipediji, ali i u drugim izvorima znanja.
Kukci su jako korisni pa smo im odlučili napraviti hotel u kojem bi bili na besplatnom smještaju. Članovi Učeničkog ekoodbora s voditeljicom pedagogicom Zdravkom Ciglenečki sudjelovali su na prvi dan proljeća u knjižnici Savica u radionici izrade hotela za kukce. Predavanje i radionicu vodile su članice Udruge Zeleni klik. Najprije smo naučili nešto o kukcima, a potom izradili hotel za bubamare i uholaže. Hotel je vrlo lako izraditi.

 

Još malo pa gotovo!
Foto: Zdravka Ciglenečki

Materijal koji vam je potreban: manja glinena teglica za cvijeće s rupom na dnu, dva štapića od sladoleda ili dvije grančice, tanje uže, slama.
Postupak: Najprije uzmete štapiće i užetom ih zavežete u obliku križa. Štapiće prislonite na otvor teglice i uže provučete kroz rupu, zatim svežete i čvor. Teglicu popunite slamom. Možete je obojiti i postaviti u vrt ili na balkon.
Mislimo da je radionica doprinijela našem znanju o kukcima. Nadamo se da će hoteli pomoći kukcima da pronađu pogodno mjesto za život. Budući da je hotel lako izraditi, prionite na posao!

Amna Hekić i Leona Čičak, 5. b i Zdravka Ciglenečki, pedagogica