Još jedno od novih lica u našoj školi koje je promijenilo zbornički kadar

jest i Petar Dević, profesor matematike i fizike. U našoj školi predaje

matematiku učenicima sedmih i osmih razreda na mjestu

prof. Colussi, tj. prof. Paule Faist Beclin koja je na porodiljnom dopustu,

a razrednik je i 7. b razredu. Voli nogomet, planinarenje i ples. 

Iako se ne voli fotografirati, vi ćete ga na naslovnoj fotografiji snimljenoj

u Tanzaniji sigurno moći prepoznati, zar ne?

 

Rad u našoj školi nije mu prvi učiteljski posao jer je predavao dok je još bio student tijekom apsolventske godine kako bi prikupio iskustvo. Radio je u tri zagrebačke škole (Osnovnoj školi Ivana Meštrovića, Osnovnoj školi Voltino i Osnovnoj školi Gornje Vrapče). U našoj se školi osjeća ugodno te misli da vlada živa atmosfera, no njemu pašu sav taj žamor i veselje djece.

Zanimljivo, osim u Zagrebu, također je radio i u Tanzaniji, državi na istoku Afrike.

 

Usambara, dojmljivi tanzanijski krajolici …
Foto: Petar Dević

 

To je zemlja dojmljivih krajolika i ljubaznih ljudi, no uvjeti su uistinu drukčiji od naših, tvrdi profesor Dević.

 

Predavao je u dvije škole na engleskom jeziku, a zadržao se tri mjeseca. U Tanzaniji mu je bilo odlično: i zbog putovanja, ali i zbog promjena: upoznavanja različitih kultura i razmišljanja, a trebao je predah od ovdašnje svakodnevnice. 

 

U ovakvu učionicu smjesti se i do 100 učenika!
Foto: Petar Dević

 

Kada bi usporedio, učenici tamo vrlo su slični nama, jedino su drukčiji uvjeti. Primjerice, u učionici bude i po sto učenika u razredu što, ne biste vjerovali, može otežavati rad. Doznali smo i da ondje postoji informatička oprema iz različitih donacija, ali ne postoji kadar koji bi znao tom opremom rukovati. Zato je profesor predavao i profesorima, a čak im je sastavio i priručnik kako bi sva ta računala ipak ušla u funkciju. 

Definitivno bi se htio vratiti i ponoviti to afričko iskustvo, no to jednom drugom prilikom jer za sada ima nekih drugih planova.

 

Kameni grad i zanzibarske ribarske brodice uz ovakav zalazak sunca sigurno su jedan od razloga za povratak u Afriku.
Foto; Petar Dević

 

Vjerujemo da je profesoru bilo čudno kad je opet promijenio sredinu i vratio se u Hrvatsku, no ubrzo je uhvatio zagrebački ritam.

U slobodno vrijeme voli igrati nogomet, a bavi se planinarenjem i plesom. Neki od naših pridošlih novinara  također su ga vidjeli kako brani na školskom igralištu. Kaže da je imao sat razrednika sa 7. b te ga je htio provesti vani jer je bio lijep dan. Također sam saznala i da se ne voli fotografirati jer nije bio baš oduševljen idejom da se slika za Čarobnu frulu.

Neka, dobre su nama i afričke fotke zagrebačkog profesora, a vama, narode, zadatak: promislite u kakvim uvjetima živite i u kakvim se uvjetima školujete u odnosu na svoje afričke vršnjake. Pametnom dosta.

 

Maša Dobrić, 6.c, foto: Petar Dević