Na datum rođenja Hansa Christiana Andersena 2. travnja 

obilježava se Međunarodni dan dječje knjige

(ICBD – International Children’s Book Day).

Danas, kao i svakog 2. travnja, ali i svakog drugog dana, 

trebamo promišljati o poticanju i razvitku ljubavi 

prema čitanju i važnosti dječje knjige za razvoj osobnosti.

 

Zagreb, 2. travnja 2020. Sretan vam svima Dan dječje knjige! Kao datum obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige uzet je dan rođenja danskog književnika Hansa Christiana Andersena. Jedne od njegovih najpopularnijih bajki i priča dobro su vam znane Princeza na zrnu graška, Ružno pače, Djevojčica sa žigicama, Carevo novo ruho, Palčica, Postojani kositreni vojnik, Mala sirena.

Spominjući H. C. Andersena ne možemo a da se ne sjetimo i naše spisateljice Ivane Brlić Mažuranić našeg Hrvatskog Andersena koja je, uz to, rođena također u travnju, ali 18. travnja. Ivanina su najpoznatija djela naše lektirne knjige Priče iz davnine i Čudnovate zgode Šegrta Hlapića.

 

Div Regoč i vila Kosjenka stanuju u kući Priče iz davnine u Ulici Ivane Brlić-Mažuranić bb
Ilustracija: Iva Miloloža

 


A sad zabava!
Ako vas zanima kako izgleda elektroničko izdanje izvornika, tj. tiskane knjige Čudnovatih zgoda Šegrta Hlapića iz 1913. godine ili pak Priča iz davnine iz 1916. godine, posjetite Digitalne zbirke Knjižnica grada Zagreba.

Za sve one koji su više raspoloženi za video i zanima vas kako su vaši prijatelji iz I.OŠ Dugave promišljali i interpretirali Priče iz davnine pogledajte njihove videozapise koje su snimali u Knjižnici Dugave.

A ako ste i dalje gladni za knjigom i dovoljno kreativni skuhajte svoju priču!

I svakako: čitajte, čitajte, čitajte…

Vaša knjižničarka Ines Obad, foto: I. Obad