Jeste li svjesni da živimo u u povijesnome vremenu

za hrvatsko školstvo? Školujemo se na daljinu!

Od 16. ožujka počela je televizijska nastava,

formirane su virtualne zbornice i virtualni razredi u kojima

komuniciraju stvarni ljudi iza svojih virtualnih identiteta.

Svima je novo i potrebno je strpljenja, ali ipak se kreće!

 

Zagreb, 20. ožujka 2020. I tako, i to se dogodilo. Zatvorili su škole. Očito je da živimo u povijesnome vremenu i da se ovo događa prvi put u sustavu hrvatskoga obrazovanja: Treći progam Hrvatske radio-televizije za učenike razredne nastave i Sportska televizija za učenike predmetne nastave i srednjoškolce održavaju nastavu videolekcijama, od sljedećega tjedna uključit će se i RTL (osobito za maturante). Kako je to? Neobično i čudno, rekao nam je J. B. iz 6. c, iako se nekima bi neki čak željeli da nastava stalno bude online (!). Ipak, činjenica je da bi učenici ipak najradije bili sa svojim učiteljima i sa svojim prijateljima u školi.

 

Što su nam rekli šestaši kako im se sviđa nastava na daljinu.
Ilustracija: I. Miloloža

 

Istina, mnogima se i sviđa online nastava, čini im se zgodnim u pidžami učiti futur prvi i futur drugi (iako su to već sa svojom profesoricom obradili), ali svjesni smo da takvo stanje ne može dugo potrajati.

Ono što je nama važno jest da smo se ozbiljno prihvatili posla, neki učenici su nam rekli da sad rade puno više nego u običnim uvjetima, a neki smatraju da su profesori čak i pretjerali sa zadatcima. Toga su i profesori postali svjesni pa će vam sigurno, dragi učenici, sljedećih tjedana biti lakše. Čudite se ovomu tjedana? Da, dobro ste čuli, tjedana. Naime, vrlo je izvjesno da ćemo se tako školovati najmanje još mjesec dana kako sve što se oko nas događa ne bi poprimilo katastrofične razmjere.

Ne brinite se, neće biti katastrofa bude li bilo dovoljno pameti i odgovornosti jednih prema drugima. Čovjek mora bit optimist i iz svake situacije, kako god teška bila, pokušati izvući nešto pozitivno, važnu pouku za daljnji život.

Za kraj citirat ćemo poruku ravnatelja Krešimira Supanca učenicima.

Pozdrav svim učenicima,

vidim da ste se uspjeli prilagoditi okolnostima u kojim se nalazimo. Žao mi je zbog okolnosti, ali mi je drago da uspješno pohađate online nastavu. Ako budete imali nekih problema, uvijek se možete javiti razrednici. Molim vas da pratite upute, proučite materijale, izvršavate obveze koje su pred vama i nemojte zaboraviti da, iako su virtualne, i dalje su učionice i vrijede pravila pristojnog ponašanja. Slušajte upute i savjete koje vam daju roditelji i redovno pohađajte nastavu na daljinu. Za kraj želim vam reći da sam jako ponosan na sve vas i još neko vrijeme ustrajte na strogim pravilima ponašanja i čuvajte sebe i sve oko vas.

Pozdrav od ravnatelja.

Krešimir Supanc

A ako vas zanima zašto još neko vrijeme trebamo ostati doma, na ovoj poveznici možete pogledati filmić.

Lucijan Edenlandski, mrežni fotokolaž: Sanja Miloloža