Učenici Srednje škole Jure Kaštelan iz Omiša sa svojom su profesoricom

Jelenom Alfirević snimili zanimljiv obljetnički film u povodu

100. rođendana Jure Kaštelana, pjesnika čije ime nose samo dvije škole:

Jure Kaštelan iz Omiša i OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba

 

Učenici Srednje škole “Jure Kaštelan” iz Omiša dobili su zadatak na satu Hrvatskoga jezika istražiti pojedinosti o pjesniku po kojem je njihova (a i naša!) škola dobila ime.

 

 

Film na humorističan način prikazuje put koji grupu učenika vodi od potpunog neznanja do ljubitelja poezije. Posjetom rodnoj kući Jure Kaštelana (oni to mogu, bliže im je nego nama iz Zagreba – op. aut.) otvara im se doživljaj krša, kamenih uličica i mirisa pjesnikova djetinjstva. Teška drvena vrata, zatvorena lokotom, pred kojima su se učenici našli, simboliziraju na neki način njihovo neznanje (pa i miješanje Kaštelana s Krležom). Da bi saznali podatke koji im trebaju za zadaću i bolje razumjeli pjesnikov rad, odlaze u knjižnicu (“Dakle, mi imamo knjižnicu?! Dakle, to su knjige!) gdje pronalaze brojne Kaštelanove zbirke pjesama. One ih, nakon prvog iznenađenja, oduševljavaju.

 

 

Cijeli film protkan je recitiranjem Kaštelanovih stihova, kojima glazba daje dodatnu izražajnost i težinu.
Ono što film čini osobito zanimljivim jest kontrast lirske poezije i humorističnih trenutaka iz školskoga života. Osobito je zanimljiv i smiješan učenik koji nakon ponavljanja triju razreda i teške muke s razumijevanjem poezije postaje “pjesnik”.
Na kraju je cilj ostvaren. Grupa učenika recitira pjesnikove stihove, oduševljena ih profesorica naziva Kaštelanovom dicom, a “pjesnik” dobiva zasluženu zaključnu ocjenu.

Domagoj Habulinec, 8. c, fotografije iz filma Kaštelanova dica