Strašan zmaj, imena Krivoslov Ognjen, jedan je od najvećih neprijatelja

pismenoga čovječanstva. On ne riga vatru već jezične pogreške.

Umjesto kuća pali knjige, ponajviše rječnike, pravopise i gramatike.

No sada se dogodilo nešto još strašnije: Krivoslov je zarobio

junake novih udžbenika iz hrvatskog jezika, a da bi se oslobodili

iz pandži opakoga zmaja, trebaju vašu pomoć.

 

Ako mislite da se u uvodu radi o nekoj priči, varate se. Uvod opisuje ni više, ni manje nego NOVU IGRU čiji je cilj osloboditi naše nespretne junake od zmaja Krivoslova Ognjena koristeći se znanjem. I to ne samo hrvatskog jezika već i matematike, povijesti, geografije… Autorica je ove igre profesorica hrvatskog jezika Sanja Miloloža, dok je za ilustracije zaslužna Iva Miloloža.

Glavni su likovi, osim Krivoslova Ognjena, Klara, njezin najbolji prijatelj Filip te njezin stariji brat Martin.

Igra se sastoji od niza izazova, a nakon uspješnog rješavanja svakog od njih dolazi se do broja. Nakon što su svi izazovi uspješno ispunjeni, potrebno je pomoću dobivenih brojeva „razbiti“ šifru te pobijediti Krivoslova Ognjena.

Pobijedi zmaja Krivoslova 1

Strašan zmaj Krivoslov zarobio je Klaru te Filip i Martin kreću na tajnu misiju njezinog spašavanja. Kako bi uspjeli u tom naumu,  trebaju riješiti četiri izazova. Prvi izazov zahtijeva matematičku pismenost, drugi sposobnost dobrog uočavanja, treći sportska znanja dok četvrti izazov sadrži kratak film te pitanja vezana uz njega. Hoće li Klara uspjeti biti oslobođena ili će zauvijek ostati Krivoslovova zarobljenica?

Pobijedi zmaja Krivoslova 2

Ovoga je puta Krivoslov otežao potragu za Klarom. Osim što ju je pretvorio u biser i zarobio u sef, morat ćete, zajedno s Filipom i Martinom, putovati po cijelome svijetu kako biste ju pronašli. Pritom se upoznajete s različitim narodima i kulturama, a pred vama su postavljeni izazovi pomoću kojih dolazite do lozinke za otvaranje sefa.

Pobijedi zmaja Krivoslova 3

Ljut na Filipa i Martina što su već dva puta oslobodili Klaru, Krivoslov je odlučio zarobiti njih. Popio je napitak nevidljivosti te ih odveo u tvornicu. Kako bi ih Klara spasila, mora upotrijebiti svoje znanje hrvatskoga jezika, i to o rečenicama. No ovoga puta nema mjesta za pogrešku jer odgovori li krivo, Krivoslov će raznijeti cijelu tvornicu.

A koja će biti sljedeća pustolovina u kojoj će se Klara, Filip i Martin suočiti s Krivoslovom? Taj su zadatak dobili učenici šestih razreda, koji su trebali osmisliti scenarij sljedeće igre. Stoga se nadamo mnoštvu kreativnih radova i ideja za novu igru Pobijedi zmaja Krivoslova.

U međuvremenu je prof. Miloloža smislila i četvrtu igricu, sličnu prvoj, ali namijenjenoj ponavljanju gradiva 6. razreda, a u petu igricu ugradila je i pobjedničke učeničke scenarije Frana Jakića, 6. b i Lu Trbojević Zlatec, 6. c. Igrica je dio korelacijske nastave Informatike, Francuskoga i Hrvatskoga jezika, no ta nova igra Pobijedi Zmaja Krivoslova 5 ipak zahtijeva i novi članak. Možda u novom broju! Dotad, odigrajte i peticu, a učenicima Lu i Franu čestitamo na kreativnosti.

Maša Dobrić, 6.c