Dojmljiva priredba za 100. rođendan Jure Kaštelana u organizaciji

Lade Ledić, Ane-Marije Šipoš i Marka Jašeka

 

I ove je godine naša škola priredbom obilježila, ovaj put jubilarnu stotu, obljetnicu rođenja Jure Kaštelana. priredbom.  Održana je 18. prosinca 2019. na sam Kaštelanov rođendan s početkom u 18.30. Moto priredbe bili su „Škola puna jablana i snova“ te“ Evo ti vode, jablane moj“. Priredbu su organizirale profesorice hrvatskog jezika Lada Ledić i Ana-Marija Šipoš te profesor glazbene kulture Marko Jašek, dok je koordinatorica za razrednu nastavu bila Gabrijela Šikić-Milković, a za listiće programa i najavni slikokaz zaslužna je naša novinarska voditeljica. Tehničku podršku, kao i uvijek, pružala nam je profesorica Svjetlana Seljanec-Savković za razglasom.

Voditeljski par činili su Chiara Canosa iz 7. te Fran Jozić iz 6. razreda i bili su odlični.

Priredbu je otvorio školski zbor čiji je voditelj Marko Jašek, izvedbom hrvatske himne te još dviju pjesama – Moje škole i Rođendanske. Lucija Srzić recitirala je pjesmu Jure Kaštelana „Jablani“, a pjesmu, točnije, „Razrednu pjesmu Juri“ recitirali su i učenici 3.a razreda. Odlični su bili i učenici 2.b razreda s „Vodenim plesom“ kao i 1.e razred sa scenskom igrom „Mi smo kiša“„Bratec Martin“ otpjevali su učenici nižih razreda i to na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku. Svoju su točku također pripremili i učenici naše škole koji se paralelno školuju i u glazbenim školama. Tako je Maja Hong svirala violinu, Iskra Đuđik harfu, a Fabijan Martinec saksofon, i taj nas je glazbeni dio oduševio.

 

 

 

 

U nastavku je uslijedila recitacija pjesme „Konjic bez konjika“ u izvedbi Gabrijele Petrović te pjesma Kaštelanaca „Od snova i kamena“ autorskoga dvojca S. Miloloža – M. Jašek. Također smo mogli vidjeti i kratak, ali jako zabavan film učenika 1.d razreda pod naslovom „Kaštelanovi klinci“ Oni su također izveli i „Točku jablanima potaknutu“. Sljedeće su bili recitacije Kaštelanovih pjesma: „Uspavanka vremena“ u izvedbi Klare Ričko te „Čarobna frula“ koju je recitirala Martina Šimičić.

Još jedna točka zbora Kaštelanci bila je i nova pjesma nastala specijalno za ovu priredbu „Pjesma živom pjesniku“ koju, naravno, potpisuju profesori Marko Jašek i Sanja Miloloža, a pjesmu „The Fool Who Dream“, poznato nam iz filma La La Land, otpjevale su izvrsno Luna Kozar i Lana Pereža.

Kaštelanove stihove također je recitirao i Jan Bunčić, i to pjesmu „Bio jesam“, a govornički kolaž na engleskom jeziku  „I Have a Dream“ izveli su sedmaši.

Među zadnjim točkama bila je i izvedba Lane Pereže pjesme „Da sam ja netko“, sudeći po pljesku koja je solistica našeg zbora dobila očito vrhunac priredbe. Nakon impresivne Lanine točke ravnatelj Krešimir Supanac obratio nam se govorom i podijelio nagrade najuspješnijim učenicima na likovnom i literarnom natječaju organiziranom povodom stotog rođendana Jure Kaštelana.

I na kraju, kao posljednja su točka nastupili Mali folkloraši odjeveni u narodne nošnje, raspjevani i rasplesani.

Uistinu smo uživali u svim točkama, priredba je bila odlična. Zato velika pohvala svima koji su nastupali ili sudjelovali u organizaciji jer svi su uložili puno truda u nastanak ove dojmljive svečanosti održane točno na stoti rođendan Jure Kaštelana.Jedino nam je malo žao što najvaljena posebna gošća, Lada Kaštelan, nije uspjela doći na predstavu što je organizirala naša nova profesorica koja je po njoj dobila ime.

Maša Dobrić, 6. c, foto: Elena Boljkovac, Sanja Miloloža